crtež: Renata J.

 

 

 

UZBUNA U KRTIČNJAKU

 

            U dugačkim hodnicima krtičnjaka broj 6 izgubio se mali krtić. Nastala je uzbuna u cijelome podzemnome svijetu. Tata krt sazvao je sastanak stanara i zamolio za pomoć. Napravljen je plan po kojemu je započela potraga. Gliste su krenule hodnikom lijevo, mravi se razmilili desno, a poljski miš, koji je jutros stigao u goste krtu, krenuo je zajedno s tatom krtom hodnikom ravno.

            Mama krtica tužno je uzdisala bojeći se najgoreg, dok ju je susjeda Kolutićka tješila. Njih dvije uzele su krtićevu dekicu, čaj od maslačka te krenule hodnikom prema površini zemlje.

            Svi su marljivo tražili, zapitkivali slučajne podzemne prolaznike. Stigavši u hodnik broj 4 ugledali su rovca koji je grizao korijen žutike u nadi da će mu sunce bolje ugrijati zemlju iznad njegovog podzemnog stana.

            "Susjede, jeste li vidjeli moga krtića?" - zadihano je i s puno nade upitala krtica.

            "Ne brinem tuđe brige" - odrezao je rovac koji nije volio obitelj krtova i nastavio grickati.

            Ni tata krt ni poljski miš nisu bili bolje sreće. Zavirivali su u svaki kutak, razgrtali njuškama korijene trave, drača i cvijeća, te probudili gujavicu Marčicu koja je priskočila u pomoć rujući pomoćne hodnike.

            Mravi se nisu zaustavili već su vrijedno trčkarali naprijed - natrag, gore - dolje po podzemlju, ne osvrćući se ni na koga. Imali su svoj cilj - što prije pronaći krtića, pomoći susjedu i nastaviti svoj svakodnevni mravlji posao.

            "Da mi je znati kuda je odlutao taj nestaško?" - pitao se šef svih mrava. "Ako je izašao na površinu sunce mu je spržilo njuškicu ili ga je djed Marko lupio po glavi grabljicama, jer su mu već dodijali krtičnjaci u vrtu" - razmišljao je na glas.

            Na kraju dugog hodnika sreli su se mravi s glistama kojima već dojadilo traženje. Lijeno su mislile na površinu da se odmore ispod lista salate i uz put nešto prigrizu. Najuporniji su ostali mravi. Kolutička, krt, krtica i gujavica Marčica. Našli su se svi ispod korijena jorgovana da se posavjetuju. Hodnici su bili pretraženi u svim smjerovima, ali krtića nema pa nema.

            "Još nam preostaje vanjski svijet vrta" - reče tata krt. Krtici se odmah počela tresti njuška od straha.

            "Onda idemo, što čekamo!" - prihvatili su prijedlog mravi. "Jen` - dva - tri, jen` - dva - tri ..." - kretali su se jedan iza drugoga.

            Tata krt probijao je krtičnjak prema van, ali jako sunce strovalilo ga je u mračni kut. Sve je pomalo uhvatio strah od nepredvidljivih opasnosti.

            "Ja ću izaći i pogledati naokolo" - javio se mravac Dobrić.

            Svi su se u čudu pogledali, odmakli u stranu i pustili ga van. Mravac je protrčkarao oko krtičnjaka, pa mravinjak, a onda stazicom naprijed do četverolisne djeteline.

            "Kuda, kuda?" - upita ga buba-mara.

            "Božja ovčice, jesi li možda vidjela krtića? Još jutros je nestao".

            "Hm ..... hm ...." - zamislila se buba - "Jednog krtića vidjela sam kod strica hrčka koji nam je baš danas pričao novu priču ... da, da, tako je! I on je bio s nama. Idem s tobom da ti pokažem put".

            Kad stvarno, u hladovini velikog suncokreta mali nestaško mirno je spavao. Čudom se začudio kad su ga probudili i razbili njegove sanje. Mravac mu je objašnjavao da je svugdje lijepo, ali je kod kuće ipak najljepše i najsigurnije. Buba-mara i hrčak samo su mudro klimali.

            Vrativši se živi i zdravi svi su se radovali njihovom povratku, nitko nije puno govorio. Mama krtica nježno je grlila svog sina, a tata krt zahvaljivao mravcima, Kolutički i Marčici.

 

            Ali ... gdje je nestao mali mravac Dobrić? Kuda je on već otrčkarao, to dalje ispričaj ili nacrtaj Ti!

 

odgojiteljica Biserka Šikić,

voditeljica programa "Djeca u prirodi" u Gradu mladih, Zagreb

white_info.png

Prijatelji weba

...SAVRŠENO MJESTO ZA VAŠU REKLAMU…


Cargo Logistic Grupa...korisni linkovi...